Jano van Gool

In de Pers

Hoe alles moest beginnen - Twee kinderen, Thomas en Licia, gaan met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet.... - Thomas Verbogt in: Uitg. Nieuw Amsterdam lees meer
Wat is precies de bedoeling? - Van tijd tot tijd vraagt iemand wie de opvolger is van Carmiggelt. De vraag is even onzinnig als begrijpelijk.... -  in: Boekensalon lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Voorjaar

Nieuw dit jaar is dat ik nú al etiquette-experts lees over ons gedrag op de terrassen. O ja, schoot het door me heen, die zijn er binnenkort weer. Nog iets meer zon en iedereen zit er weer alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, als we geen winter en herfst achter de rug hebben, ja, alsof we maar héél even binnen zijn geweest.
Ik weet dat er etiquette-experts bestaan, maar heb er nog nooit een in het echt meegemaakt. Uiteraard lees ik wel aandachtig wat ze te zeggen hebben. Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo wijst er bijvoorbeeld op dat we niet aan een tafeltje moeten gaan zitten waarvan mensen nog aan het vertrekken zijn. Beetje geduld graag. Ik vind het lekker om zoiets te lezen, want dan weet ik weer waarom ik niet van grote terrassen houd. (Wel van kleine, met veel schaduw, in een stil straatje, bij voorkeur in Parijs.)
Etiquette-expert Robert de Gunst waarschuwt niet al te hard te praten. Anderen hoeven niet te horen wat je zegt. Deze waarschuwing zou ik graag doorvoeren naar het leven buiten het terras om, waarbij ik vooral denk aan het openbaar vervoer en winkels.
Anne-Marie van Leggelo vindt ook dat de blote bast op een terras niet wenselijk is. Ze vindt dat ook namens mij, want het is niet altijd fijn ernaar te moeten kijken. Verschilt van persoon tot persoon, maar toch. Heeft niks met preutsheid te maken, gaat om goede smaak. Mannen met een ontbloot bovenlijf hebben altijd behoorlijk wat ruimte nodig op zo’n terras, ook qua lawaai. Het is soms net alsof ze op een tribune zitten waar ze van zichzelf eisen veel commentaar op alles te hebben.
Ik moet erover ophouden, want ik heb zin in het voorjaar, zo’n voorjaar dat onstuitbaar alle kanten op spat.