Jano van Gool

In de Pers

lekker tobben met de tragikomedie van Thomas Verbogt - Binnen één alinea van lachen naar huilen: lekker tobben met de tragikomedie van Thomas Verbogt ★★★★★ ... - Katinka Polderman in: De Volkskrant lees meer
Vogel, met Bram van der Vlugt - Vijfentachtig is Bram van der Vlugt, bijna dan, maar zijn hoofd weigert dat feest te vieren. Liever leert het nog lange teksten.... - DICK VAN TEYLINGEN, theaterkrant in: Theaterkrant lees meer
Hoe alles moest beginnen - Twee kinderen, Thomas en Licia, gaan met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet.... - Thomas Verbogt in: Uitg. Nieuw Amsterdam lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Waakzaamheid

Een stevige tante. Zo noemt onze premier Ursula von der Leyen die in plaats van Frans Timmermans de machtigste mens van de Europese Unie wordt. 
Ik spits altijd de oren als onze premier een persoonlijke mening geeft, en vind het leuk weer eens zo’n wat ouderwetse typering als een stevige tante te horen. 
Lang geleden dat iemand het in mijn directe omgeving zei. Zou kunnen komen doordat er daar geen stevige tantes zijn, maar dat is niet zo. Ik ken zo drie of vier vrouwen die best voor stevige tante kunnen doorgaan. 
Wat ik al zei, het is wat ouderwets, maar móói ouderwets, vind ik. Een stevige tante was ook nooit een echte tante van je. Natuurlijk zaten daar ook stevige tantes tussen, maar dat zei je niet als familie. 
De typering is zo sterk dat er geen tegendeel van bestaat. Over een slappe tante hebben we het nooit.
Een stevige tante is niet hetzelfde als een harde tante. Die bestaan ook. Dan is grote waakzaamheid geboden. Een stevige tante is een hoffelijke vorm van een harde. Een harde tante heeft minder invoelingsvermogen. Een stevige kan dat best ik huis hebben, hoewel ze er zich niet altijd door zal laten leiden, want dan kan ze minder stevig worden.
Stevige ooms bestaan niet. Ja, maar dan alleen qua postuur. Bij stevige tantes doet het postuur er niet toe. Kijk maar naar Ursula von der Leyen.
Puike voornaam trouwens voor een stevige tante. Niks ten nadele van de Ursula’s onder ons, maar het is meegenomen als je een stevige tante bent en ook Ursula heet.
Zijn onze geweldige voetbalvrouwen stevige tantes? In principe wel, maar toch: net iets te jong. Ik moet het anders zeggen: je moet nog wat langer in het leven stevig in de weer zijn. Natte vinger: boven de veertig.