Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Waar

Veel belangrijke documenten heb ik niet. Officiële documenten dan. Mijn diploma van de middelbare school is bij een binnenbrand verdwenen, zwemdiploma’s ook. Ik ga er verder niet diep over nadenken, het zijn er twee: paspoort en rijbewijs. Eerste ligt in een la,  tweede zit in mijn binnenzak, in de portefeuille. Soms controleer ik of het er is voordat ik van huis vertrek.
Als ik er iets over lees, in de krant, word ik meteen nerveus. Nu bijvoorbeeld het bericht dat examinatoren van het CBR een noodkreet naar de minister hebben gestuurd over het niveau van de examenkandidaten. Dat is zo bedroevend laag dat ze, volgens die examinatoren, niet eens examen zouden mogen doen. Graag zouden de examinatoren gevarengeld hebben.
Er moet hoe dan ook betere kwaliteitscontrole komen van de rijscholen. Ben benieuwd wat de minister met de noodkreet doet. Hoe houd je kwaliteitscontrole? Misschien komt er wel een proefexamen. Zou me niets verbazen.
Ik las dit bericht in bed, nogal vroeg in de ochtend. Van lekker blijven liggen was geen sprake meer. Nee zeg. Waar is mijn jasje? Waar mijn portefeuille? Ah, even naar het rijbewijs kijken. Of het niet verlopen is. Ik wéét dat het niet verlopen is. Paar weken geleden heb ik ook naar de datum gekeken, waarschijnlijk weer naar aanleiding van een tekst in de krant. Opnieuw rijexamen doen is iets waaraan ik niet wil denken en toch denk ik er vaak aan. Bij een bekeuring bijvoorbeeld.
Ik zie dat mijn rijbewijs dat 1 juni 2025 geldig is. Ik spreek die datum hardop uit en verdwijn dan een paar seconden in diepe opluchting. Ik ben dan  nog niet zo lang 70. Hoe gaat het dan met mij, waar wil ik heen? Zijn weer ándere vragen dan waar is mijn rijbewijs.