In de Pers
Recent
Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd
Wereldreis
Is het vandaag nu een extra dag of niet? Misschien is het alleen maar een kwestie van hoe je zoiets beleeft. Je kunt ook zeggen dat het gewoon maandag is, maar ja, ik probeer nu eenmaal niets gewoon te vinden en wil er iets van maken. Net zoals dat extra uur dat je cadeau krijgt wanneer het zomer- of wintertijd wordt – weet wéér even niet hoe het zit, maar op een van die momenten krijg je een uur extra. En het is nogal wat: een uur. We staan daar, geloof ik, nauwelijks bij stil. In een uur kun je echter véél doen. Bijvoorbeeld een nieuw leven beginnen, om maar eens wat te noemen. Of eindelijk aan een beslissing toekomen die je al een paar maanden voor je uit schuift.
En nu dus een extra dag! Een héle dag! Misschien tijd om een wereldreis te plannen of iemand te bezoeken die je al veel te lang per ongeluk verwaarloosd heb, terwijl je daarvoor enig zelfonderzoek verricht: hoe komt het toch dat je dit laat gebeuren (uurtje voor nemen)?
Ik zat allemaal van dit soort dingen op een rijtje te zetten, want ik wil zo’n extra dag goed voorbereid beginnen, toen ik in een radioprogramma hoorde vertellen wat we op een schrikkeldag extra uitgeven. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting heeft dat uitgerekend. Voor het eerst dat ik van dat instituut hoor, afgekort Nibud. Het gaat dus over geld voor eten, drinken, gas, water en licht. Alles bij elkaar 60 euro. Maar daar staat tegenover dat we vandaag dus ook van alles gratis doen, zoals tv kijken en internetten. Verzekerd zijn ook.
Er sloop meteen iets bedompts in mijn enthousiasme. Moet ik vandaag eens kijken of ik onderscheid kan maken tussen mensen die beseffen dat ze gratis verzekerd zijn en die het geen donder uitmaakt? Wat levert dat onderscheid op in mijn gedachten? Waarover zou ik beginnen als ik in gesprek kwam met iemand die ervan doordrongen is vandaag gratis verzekerd te zijn? Is dat verhelderend?