Jano van Gool

In de Pers

lekker tobben met de tragikomedie van Thomas Verbogt - Binnen één alinea van lachen naar huilen: lekker tobben met de tragikomedie van Thomas Verbogt ★★★★★ ... - Katinka Polderman in: De Volkskrant lees meer
Vogel, met Bram van der Vlugt - Vijfentachtig is Bram van der Vlugt, bijna dan, maar zijn hoofd weigert dat feest te vieren. Liever leert het nog lange teksten.... - DICK VAN TEYLINGEN, theaterkrant in: Theaterkrant lees meer
Hoe alles moest beginnen - Twee kinderen, Thomas en Licia, gaan met elkaar het verzonnen leven aan, want het echte leven vertrouwen ze niet.... - Thomas Verbogt in: Uitg. Nieuw Amsterdam lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Willen

Voor iemand die, zoals ik, niet altijd van woordspelingen houdt, is het een vervelend woord: Stoptober. Natuurlijk, het gaat om een goed doel, per 1 oktober stoppen met roken, maar toch. Het heet trouwens nog erger: Nationaal Stopmoment Stoptober. Het is nog niet zo onaantrekkelijk als `consuminderen’, maar Stoptober komt in de buurt. 
Ik zag een reclamespotje waarin een leuke, vrolijke vrouw tegen veel mensen roept dat ze per 1 oktober in ieder geval een maand stopt met roken. Ik denk dan: waarom moet je er iedereen mee lastigvallen? Je doet het of je doet het niet. Maar dat laatste is te simpel gedacht, ik weet het. Een collectieve gebeurtenis helpt, je déélt iets, in dit geval een voornemen. Je moet je er zelfs voor inschrijven, begrijp ik. 
Mensen die het goed met ons voor hebben zeggen dat je dan meteen ook maar moet stoppen met alcohol en koffie. Als je met één ding stopt zijn je hersenen blijkbaar gevoelig voor een brede aanpak. En als het allemaal niet tegelijkertijd lukt, en sommigen van ons weten dat dat kán, mag je oktober ook `sober october’ noemen, dus in het Engels, vandaar met een c. 
Waarom al speelse gedoe met woorden? Ja, alles moet leuk zijn, zo leuk mogelijk, maar je kunt er ook anders mee omgaan. Bijvoorbeeld door het een beetje ernstig bij jezelf te houden. Ik ga niet wéér zeggen dat je niet iets doet wanneer je het niet wilt, maar zo ben ik wel gestopt met roken. Niet: je best doen het niet te doen, nee, het Niet Willen. Maar goed, dat was mijn aanpak. En ook instelling. 
Mensen die een afspraak met anderen nodig hebben, moeten beseffen dat je die afspraak allereerst met jezelf maakt. En je weet wat je van iemand vindt die zich niet aan afspraken houdt.