Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Zin

Iedereen zal het kennen, je bent ergens geweest en op weg naar huis zeg je tegen elkaar: `We hadden eigenlijk niet moeten gaan.’’ Dat je het zegt, betekent ook dat je je er druk over maakt, een beetje druk misschien, maar toch druk.
Ik ben helemaal niet tegen zinloze gebeurtenissen, soms kunnen die verfrissend zijn, maar ik houd niet van zinloze drukte, ook al is het maar een beetje drukte.
Ja, we hadden eigenlijk niet moeten gaan, maar we zijn wél gegaan. Daaraan valt verder niets te veranderen, ook niet door er vol spijt over te praten. Misschien ga ik te kort door de bocht, je spijt erover kán iets opleveren: je besluit een volgende keer niet meer te gaan. Maar je moet ophouden met zeuren over dat je nu wel gegaan bent.
Ik ben de laatste die zal zeggen `Het is nu eenmaal zo’, maar maak er liever geen woorden aan vuil.
De nieuwe haring is laat dit jaar. Er zijn mensen die dat betreuren, ik ook, maar laten we er alsjeblieft geen punt van maken. Dus niet: `Ik zou nu best zin hebben in een haring.’ Die is er niet! Doe iets anders met die zin!
Ex-topschaatser Mark Tuitert heeft een boek geschreven dat Flow heet. Ik heb hem na zijn sportcarrière nooit zo gevolgd, zag hem zo nu en dan in praatprogramma’s, dacht dat hij weer zo’n Bekende Nederlander was die een beeldvullende functie had. Daarin heb ik me vergist. In zijn boek vertelt hij wat hij leert van de stoïcijnse filosofie. In een interview zegt hij: `Je kunt je verzetten tegen de dingen die je meemaakt, maar dat kost alleen maar energie.’ Hij vervolgt: `Je kunt er ook voor kiezen het niet alleen te accepteren, maar ook lief te hebben.’ Laatste vind ik wat ver gaan, maar die energie snap ik. Er is zo veel te doen!