Jano van Gool

In de Pers

Montere Weemoed II, met Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel - Gezien op 2 maart 2022, OBA Theaterzaal, Amsterdam  ... - Kester Freriks in: Theaterkrant lees meer
The Tree of Life. Soeben ausgelesen: Thomas Verbogt – „Wenn der Winter vorbei ist“ (2020) - Keine 100 Seiten und auch keine 50 Seiten, nein genau eine einzige Seite brauchte es.... - David Wonschewski in:  lees meer
Nieuwe roman van Thomas Verbogt, een wrokloze boomer - Thomas Verbogt zoekt naar manieren om van het leven te houden en er zin aan te geven.... - Rob Schouten in: Trouw lees meer

Recent

Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd

Barbecue

Wanneer hoor je bij een focusgroep? Een klein aantal Nederlanders is bevraagd over de winter- en zomertijd. Wat willen ze? Het is geen gewoon onderzoek, nee, een flitspeiling, dus een peiling die razendsnel wordt gedaan. Binnen focusgroepen dus. 
Het kabinet wil de meningen van de focusgroepen betrekken bij de besluitvorming over welke tijd het wordt, één tijd of twee tijden. Uit de flitspeiling blijkt dat 41 procent van de Nederlanders (binnen de focusgroepen dus) graag een permanente wintertijd heeft. Dus ook in de zomer. Ik vraag me dan meteen af wat dat voor consequenties heeft voor onze zomerbeleving. Ik ben huiverig voor het woord `beleving’ maar het moet hier maar even. 
Het is trouwens wel aangenaam om deze dagen een paar minuten aan zomerbeleving te denken: wat ga ik allemaal doen komende zomer? Niet te lang, anders raken we in de war, en het zijn toch al veeleisende dagen, bijvoorbeeld vanwege de vraag hoe veel te eten zonder dik te worden, een vraag die mij niet zo bezighoudt, maar in radioprogramma’s al een paar keer uitvoerig is behandeld. 
Dus drie opties: altijd zomertijd, altijd wintertijd of zoals nu afwisselend. Er is geen meerderheid voor een van deze mogelijkheden. 
Praat je trouwens anders over deze kwestie in de winter dan in de zomer? Kan best zijn dat je in de zomer de boel luchtiger benadert, dat je gedachten al bij de barbecue zijn en lekker buiten blijven zitten tot laat in de avond in de zachte warmte die van een lange dag is overgebleven. 
Misschien is het iets om in de vroege herfst te bespreken of op een eerste lentedag, wanneer het licht vaak betoverend is. Misschien vinden we dan dat permanente wintertijd past bij ons nationale karakter.