In de Pers
Recent
Er zijn nog geen toneelstukken toegevoegd
Hoede
Het is te hopen dat je zelf mag weten of je `moedermelk’ of `mensenmelk’ zegt. En als ik iemand die zich in het verzet buitengewoon moedig gedragen heeft, een verzetsheld vind, noem ik hem of haar verzetsheld. Misschien is dat wel hetzelfde als `verzetsmens’. Dat laatste moet je nu zeggen en daar kun je over nadenken. Je kunt bijvoorbeeld beweren dat iemand die zich sterk verzet tegen onderdrukking, in woord en daad, altijd een held is en dat dat zo vanzelfsprekend is dat die heldhaftigheid al zit in `verzetsmens’. Toch vind ik dat je iemands moed meer honoreert door het woord `held’ te gebruiken en als ik dat wil, moet dat kunnen.
Of `mensenmelk’ hier al gangbaar is, weet ik niet. In Engeland wel. Dan waait het vast snel over. Blijkbaar is het een taalaanpassing die voor sommige mensen de bevallingservaring en de periode daarna verbetert. Een bevallend mens dat zich niet als vrouw beschouwt, wil ook niet meer `moeder’ worden genoemd, maar `bevallende ouder’. Als iemand daar prijs op stelt, moet het vooral zo gaan en ik wil me daarover niet conservatief uiten, maar vind het wel lelijk. Je moet ook steeds meer op je hoede zijn als je mee wilt doen aan bijvoorbeeld een gesprek over deze gang van zaken.
Ik zal het liever blijven hebben over `moedermelk’. Voor `mensenmelk’ valt heus wat te zeggen, maar door dat `moeder’ zegt het woord ook veel over de tere relatie tussen ouder en kind. De melk is niet alleen maar een product.
Waar bemoei ik me mee? Die vraag kan ik best beantwoorden. Ik bemoei me met de vrijheid te zeggen wat ik wil. Dan heb ik het niet over vrijheid van meningsuiting, nee, het is de vrijheid van mijn manier om de kleine wereld om me heen te koesteren.